HET IN KAART BRENGEN VAN MALARIA IN TANZANIA

 

De aanleiding van dit onderzoek was het feit dat recente literatuur deed vermoeden dat malaria infecties niet homogeen verspreid zijn over een gebied. Dit wil zeggen dat het aantal malaria incidenties aan de ene kant van een dorp minder kan zijn dan aan de andere kant. Dit is tijdens dit onderzoek onderzocht in twee dorpen in Tanzania. De onderzochte huizen werden vergeleken op basis van de volgende kenmerken: verhoging, aantal inwonende, gesloten plafonds, aanwezigheid van klamboes en de afstand tot het dorps centrum. De geteste nul hypothese was “dat het aantal prik incidenten onafhankelijk verspreid zou zijn door het dorp”.

Door muggenvallen in willekeurig gekozen huizen te plaatsen kan men het aantal muggen bepalen dat in een week in dat huis aanwezig was. Naast het bepalen van het aantal muggen werd er ook onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten muggen.

Het onderzoek is 12 maanden lang uitgevoerd om een beeld te krijgen van de pieken een dalen in de muggen aantallen door de seizoenen heen. Val alle vrouwelijke muggen die tijdens het onderzoek zijn gevangen was 30 % van een soort die malaria kan overdragen. Verder bleek dat deze soorten in het regen seizoen erg in aantallen toenamen. Verder werd er aangetoond dat hoger gelegen huizen minder last van muggen hadden. Ook bleek dat huizen die verder van het centrum af liggen hogere aantallen aan muggen hadden. Dit leek alleen niet te komen door de afstand van het centrum maar eerder door dat huizen buiten het centrum vaak een open plafond hebben en er gemiddeld meer mensen wonen in de huizen buiten het centrum. Dus hoger gelegen huizen met een gesloten plafond en een laag aantal inwonende hebben een lagere concentratie aan muggen dan laag gelegen huizen met een open plafond en een hoog aantal inwonende.

Met dit resultaat is de nulhypothese verworpen, het aantal prik incidenten is niet onafhankelijk verspreid door het dorp, maar hangt af van de hoogte, het plafond en het aantal inwonende van een huis [1].


Bron: 

[1] Tanya L Russell, Dickson W Lwetoijera, Bart GJ Knols, Willem Takken5 , Gerry F Killeen and Louise A Kelly-Hope,  "Geographic coincidence of increased malaria transmission hazard and vulnerability occurring at the periphery of two Tanzanian villages", Malaria Journal 2013, 12:24. (Toegang: 16-05-2016)